Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 50

Thread: Replacing steering rack - what is this?

  1. #1
    Senior Member
    Join Date:  Jan 2015

    Posts:    227

    Replacing steering rack - what is this?

    I am under the car tonight removing the steering rack and the shaft with you joints on it to replace both of them. I ordered the new rack from PJ Grady without tie rod ends. Am I supposed to unscrew this big bolt from the rack itself or will the new steering rack come with the tie rod arms? Photo...
    IMG_9131.jpg

    Also, how do you get the U joint off of the steering rack? Or I have already loosened both U joints but there's no room to pull it either way to get it off.


    I also found that this electrical connector has been disconnected from the brake system and looks quite corroded. I have no problems with my brakes and they were just upgraded to DeLorean europes power brake kit by DMCmw. Anyways, it looks like this has not been connected for quite some time. Should I worry about it? What does it do?
    Photo
    IMG_9130.jpg
    Last edited by Redsquall; 06-13-2017 at 10:01 PM.
    81' gas flap. Sept build. 14k miles. Mostly original. Updating things...

  2. #2
    EFI'd dn010's Avatar
    Join Date:  Jul 2011

    Location:  Florida: Pinellas County

    Posts:    1,175

    My VIN:    5003

    Club(s):   (DCF)

    Replacing steering rack - what is this?

    You don't unscrew those "big bolts", they're actually a big nut with a pin driven in them to lock them in place so you'd have a real difficult time removing them. You can either unscrew the actual outer tie rod end (by the wheel) that connects the rack to the steering knuckles or unbolt the tie rod end from the knuckle and press it out. Google tie rod end images if you're unsure what they look like. You should replace the tie rod ends if you are going through the trouble of replacing the rack.

    You loosen the u joints, spray them with PB or similar. Wedge a screw driver between the slit in the joints to open them up a bit and then pull the one on the rack up towards the steering wheel.

    The electrical connector is for the low brake fluid switch inside the reservoir cap which will trigger the "brake" light if low. If it's unplugged it will not sense if your fluid is low. While you can drive just fine without it, it should be fixed at some point for safety sake.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by dn010; 06-13-2017 at 10:12 PM.
    -----Dan B.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date:  Jan 2015

    Posts:    227

    Excellent. Thank you very much
    Is there any certain spray people recommend for clearing corrosion off of connectors like that where it's too difficult to brush them?
    81' gas flap. Sept build. 14k miles. Mostly original. Updating things...

  4. #4
    EFI'd dn010's Avatar
    Join Date:  Jul 2011

    Location:  Florida: Pinellas County

    Posts:    1,175

    My VIN:    5003

    Club(s):   (DCF)

    You can try a small file, but if you plug it in and unplug it a few times it should clean itself up. To test if it is working, plug it in, unscrew the cap, pull the cap out and either set it in something cap side up and look at the light or pull the cap up and out with an assistant looking at the light to see if it comes on. Key must be on for this.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    -----Dan B.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date:  Jul 2015

    Location:  Tacoma, Wa

    Posts:    1,631

    My VIN:    4877

    For the steering ujoints something PB Blaster works..just have to be patient while you let it work..hehe.
    Rob Depew
    Tacoma, Wa
    '81 DeLorean 4877 Grey, Auto, 4 wheels
    The Ressurection of 4877......
    Now Accepting Donations to get her back on the road

  6. #6
    Senior Member Bitsyncmaster's Avatar
    Join Date:  May 2011

    Location:  Leonardtown, MD

    Posts:    6,651

    My VIN:    03572

    The U joint bolt connected to the steering wheel has to come out for the U joint to pull off the shaft. Don't remember if the lower joint is the same but I would assume it is. Even a loose bolt still locks the joint from pulling off the shaft.
    Dave M vin 03572
    http://dm-eng.weebly.com/

  7. #7
    Senior Member
    Join Date:  Jul 2015

    Location:  Tacoma, Wa

    Posts:    1,631

    My VIN:    4877

    As I recall the lower is the same..I had to remove both to get mine off.
    Rob Depew
    Tacoma, Wa
    '81 DeLorean 4877 Grey, Auto, 4 wheels
    The Ressurection of 4877......
    Now Accepting Donations to get her back on the road

  8. #8
    Senior Member
    Join Date:  Jan 2015

    Posts:    227

    Thanks Guys. My knowledge is growing and I'll be able to help others soon with stuff like this
    81' gas flap. Sept build. 14k miles. Mostly original. Updating things...

  9. #9
    Voice For Hire Farrar's Avatar
    Join Date:  May 2011

    Location:  Long Island, New York

    Posts:    4,273

    My VIN:    02613

    Club(s):   (LINY-DMC) (DCUK)

    Quote Originally Posted by Redsquall View Post
    Is there any certain spray people recommend for clearing corrosion off of connectors like that where it's too difficult to brush them?
    CRC "Quick Dry" Electronics Cleaning Spray works pretty well for me. Most parts houses stock it.

    For very badly corroded terminals you may want to try liquid flux (low-grade acid) on a long, thin paint brush. (Example of a bottle here: http://www.laco.com/soldering-fluxes/n-3-flux-liquid/ )
    Last edited by Farrar; 06-14-2017 at 02:48 PM. Reason: citation needed
    DeLorean status: probation

    "Our doubts are traitors,
    And make us lose the good we oft might win
    By fearing to attempt."
    -Wm. Shakespeare, Measure for Measure

  10. #10
    Senior Member Bitsyncmaster's Avatar
    Join Date:  May 2011

    Location:  Leonardtown, MD

    Posts:    6,651

    My VIN:    03572

    Quote Originally Posted by Farrar View Post
    CRC "Quick Dry" Electronics Cleaning Spray works pretty well for me. Most parts houses stock it.

    For very badly corroded terminals you may want to try liquid flux (low-grade acid) on a long, thin paint brush. (Example of a bottle here: http://www.laco.com/soldering-fluxes/n-3-flux-liquid/ )
    Flux usually needs heat to become active. There are many types. There is a little activity cold on some which is why you don't leave it on circuit boards.

    I've had pretty good results cleaning oxide off connector pins by dipping the whole connector in Tarn-x. Then you dip or flush it with water.
    Dave M vin 03572
    http://dm-eng.weebly.com/

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •